vovk pro  

Topinambur

Kremna juha iz topinamburja

sestavine
450 g topinamburja
1 čebula
2 žlici olivnega olja
2 dl smetane za kuhanje
pribl. 8 dl čiste goveje juhe
sol
1 vejica peteršiljaČisto govejo juho (govejo juho lahko nadomestimo   čisto perutninsko juho, v cenejši različici s kostno juho, v brezmesni različici pa z zelenjavno osnovo)   pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. Čebulo olupimo in zrežemo na tanke lističe. V loncu segrejemo olivno olje, na katerem sesekljano čebulo med občasnim mešanjem počasi pražimo 5 minut, da se zmehča, a ne obarva.  Topinambur olupimo, zrežemo na četrtine in stresemo na prepraženo čebulo. Vse skupaj med mešanjem pražimo 3 do 4 minute. Zelenjavo zalijemo z vročo govejo juho, zavremo, pokrijemo in kuhljamo 30 minut.
Sestavine iz lonca nalijemo v posodo električnega mešalnika, v kateri jih gladko razmešamo. Juho nalijemo nazaj v lonec, prilijemo smetano, dodamo sol in dobro segrejemo; po potrebi jo razredčimo z dodatkom čiste goveje juhe.
Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.

serviranje
Vročo juho nalijemo v segrete jušne krožnike ali skodelice, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo. Topinamburjeva kremna juha ali kremna juha iz jeruzalemske artičoke je najbolj preprosta različica kremnih juh.


Kremna juha iz topinamburja
 
© 2009 Matjaž Vovk Vse pravice pridržane. |Pogoji uporabe|