vovk pro  

Topinambur

Topinamburjev pire s sladkim
komarčkom in tempehom

Sestavine za 4 osebe:

800g topinamburja
1 steblo zelene
1 sladki komarček (koromač)
200g tempeha
1 srednje velik por
100g gomoljne zelene
1 sojina oz. rastlinska smetana
sojina omaka
1 dl belega vina
oljčno olje
sol



Priprava:
Topinambur očistimo in po potrebi ostrgamo ter skupaj z očiščenim steblom in gomoljem zelene do mehkega skuhamo v malo vode. Ko je zelenjava kuhana, vodo odlijemo in odstranimo gomoljno zeleno, ki jo bomo uporabili v omaki. Topinambur skupaj s stebelno  zeleno dobro zmeljemo v mešalcu. Solimo in prilijemo smetano. Komarček razdelimo na posamezne liste, razrežemo na štiri dele in popečemo na olivnem olju. Tempeh razrežemo na pol centimetrske kolobarje, omočimo s sojino omako in na hitro popečemo na maščobi. Por očistimo ter prerežemo po dolžini. Narežemo oz sesekljamo ga na drobne koščke ter popečemo na oljčnem olju. Zalijemo z vinom in na kratko podušimo. Ko je kuhan, vmešamo spasiran gomolj zelene, začinimo s sojino omako, prilijemo oljčno olje in malo smetane. Uporabimo ga kot omako, ki jo na krožniku prelijemo preko zelenjave. Toplo postrežemo.

Pire iz topinamburja
 
© 2009 Matjaž Vovk Vse pravice pridržane. |Pogoji uporabe|